Het internationale cultuur festival in China

Op uitnodiging van het Tourisme Bureau Luoyang heeft de Twentsche Leu uit Beckum deelgenomen aan een groots festival van 15 t/m 19 september j.l. in Luoyang. China.

Op 11 september j.l. vertrokken 18 personen van de Twentsche Leu aangevuld met 5 personen van de Folkloristische Dansgroep Hellendoorn richting Beijing. Daar iedereen er mee eens was, dat dit voor zo’n verre reis wel een kort festival was, werd er unaniem besloten om 4 dagen eerder te vertrekken en Beijing te bezoeken. Het Toerisme Bureau Luoyang heeft op ons verzoek, een prachtig programma in Beijing voor ons gemaakt, inclusief een goed hotel met bus en een Engels sprekende gids. We hebben vele bezienswaardigheden gezien in Beijing, waaronder een bezoek aan een Hutong, (een wijk met kleine oude straatjes) waar we met een Riksja door heen werden gefietst en een lunch kregen bij een lokale familie. Hier moesten we met stokjes eten, wat veel hilariteit veroorzaakte. Veel rijst kregen we natuurlijk niet binnen.
Verder hebben we veel tempels bezocht, het plein van de Hemelse Vrede, de Verboden Stad en natuurlijk de Chinese muur beklommen.
Voor ons vertrek met de snelle trein richting Luoyang bezochten we nog de Hemelse Tempel, die in een groot park ligt, waar de lokale bevolking elkaar elke dag ontmoeten. Hier doen ze hun dagelijkse oefeningen, waaronder Kung Fu, dansen, zingen, fitness, kaarten, breien en nog vele andere sportiviteiten. Een prachtig gezicht en heerlijk om te zien hoe iedereen hier vol overgave aan mee doet. Natuurlijk hebben verschillende leden meegedaan met het dansen, badminton en andere spelletjes.

Op vrijdag 16 september begint dan het festival, waarvoor we eigenlijk naar China zijn vertrokken. Je zou het haast vergeten met alle indrukken die we in Beijing hebben opgedaan. s’Morgens al vroeg gewekt en worden we naar het festival gereden. Hier waren al verschillende groepen aanwezig, o.a. uit Litouwen, Frankrijk, België, India, en een prachtige Chineze groep uit Peking. In totaal waren er 30 groepen aanwezig. Hier zijn eerst de repetities voor de TV opnames. Deze gingen ons goed af, hoewel we allemaal wel schrokken van de glazen vloer. Bang dat dit te glad zou zijn voor onze klompen, maar dit viel erg mee. Daarna een optreden midden in de stad. Dat was heel erg leuk. De Chinezen vonden ons erg groot (lengte) en onze witte klompen waren ook een bezienswaardigheid. Verschillende Chinezen moesten onze klompen passen en er even op lopen, waar veel om gelachen werd. Ook moesten de Chinezen onze mannen even aanraken, want ze vonden het maar vreemd dat deze haren op de handen en armen hadden. Vermakelijk om te zien. De volgende dag was dan de “grote dag”,  het optreden voor de hoge bobo’s, officials van China en de live uitzending voor de Chinese TV. Gelukkig ging alles goed, s’avonds hebben we ons zelf nog op de TV gezien. Daar het de volgende dag regende en er geen programma aanwezig was voor slecht weer, zijn we naar een Kung Fu optreden in het Shaolin Klooster geweest,  waar monniken al meer dan 1500 jaar deze sport beoefenen.

Op maandagmorgen worden we al zeer vroeg gewekt om op tijd weer bij de trein te zijn die ons naar Beijing brengt. De bus staat al klaar en brengt ons weer naar een hotel, daar we de volgende dag richting Nederland vertrekken.

Na een flinke vertraging landde het vliegtuig een dag later op Schiphol, waar leden van de vereniging en enkele familieleden ons welkom heette. Het was een zeer vermoeiende reis door alle indrukken die we van China hebben gekregen. Laat naar bed, vroeg weer op, maar ondanks dat hebben we allemaal genoten, en ook heel veel plezier gehad.