De Flaeijelfeesten in Heerenveen

  

Amper 3 dagen na aankomst op Schiphol uit China, vertrok op 24 oktober j.l. de dansgroep naar Heerenveen om deel te nemen aan de Flaeijelfeesten te Nieuwehorne samen met de Tjonger Skotsploech.

In het voorjaar, tijdens onze jaarlijkse Folklore middag, was de Tjonger Skotsploech bij ons te gast. De contacten met elkaar waren zeer goed en gezellig en dat resulteerde uit een tegen uitnodiging voor de jaarlijkse Flaeijelfeesten, waar de Tjonger Skotsploech altijd aan mee werkt. We werden s’morgens om 10.00 uur verwacht en bij aankomst ontvangen met koffie en krentenwegge. Na een gezellig samenzijn gingen we met de auto’s richting Nieuwehorne., waar de Flaeijelfeesten elk jaar plaats vinden. Wij hadden geen idee wat we ervan moesten verwachten, maar hebben onze ogen uitgekeken.
Wat een groots spektakel. Het is een “eendags” openluchtmuseum (rijdend en in bedrijf) en het heeft tot doel om het vroegere leven op het platteland te laten zien. Er is van alles te doen en te zien, een ouderwetse kermis, prachtige woonwagens, een stoomlocomobiel die een dorsmachine en een houtzagerij aandrijven, een dorpscafé, een oude bakkersoven en een boerenhuis waar wordt gekarnd en kaas wordt gemaakt. Dit alles is nog maar een kleine greep uit de vele attracties die aanwezig waren. Het was prachtig weer die dag en dat kon je wel merken aan de vele duizenden bezoekers die hier naar toe komen.
We hebben hier om de beurt gedanst op een mooie houten vloer en hebben aan het einde van de middag samen 3 dansen gedaan, wat toch altijd erg leuk is. Allemaal doen we het net iets anders, maar dat mag de pret niet drukken.
Na het optreden gingen we weer terug naar de ontvangstruimte om samen een lekkere kop soep en broodje te eten. Na dit alles gingen we na een hartelijk afscheid weer huiswaarts richting Beckum. Aangezien we allemaal nog moe waren van onze reis naar China, hebben we toch een hele gezellige dag samen met de Tjonger Skotschploech doorgebracht.