Portugal

Onze CIOFF-reis naar Portugal zit er weer op en wij willen onze belevenissen graag met al onze dansvrienden delen.

De leden van de Folkloristische dansgroep Twentsche Leu zijn op 28 augustus vanaf Schiphol vertrokken met Transavia naar Portugal voor een bezoek aan Porto, voorafgaand aan het CIOFF-festival in Viana do Castelo, privé geboekt met 20 leden van de groep. Wij hebben in dit weekend heel veel gezien en genoten van de citytour, de boottocht op de Douro en het bezoek aan een van de vele Porthuizen, Offley.

Porto is een prachtige stad, echt een aanrader.

Op maandagmiddag 31 augustus hebben we 6 dansvrienden, van de Lebbenbruggedansers uit Borculo, van het vliegveld Porto afgehaald, omdat deze wegens hun eigen folkloredag niet tegelijk met ons konden vliegen kwamen ze dus een paar dagen later en nu gaan we samen naar het festival in Viana do Castelo. Als je op een vreemde luchthaven vrienden op moet halen, is dit een extra leuk weerzien.

Tevens werden we op het vliegveld opgewacht door 2 verlegen jonge dames, leden van onze Portugese gastgroep, een van de dames sprak Engels. Ze waren erg zenuwachtig.

Een comfortabele bus bracht ons, in ongeveer een uur rijden, naar onze accommodatie waar we de komende festivaldagen zouden verblijven. Dit was de oefenruimte van onze gastgroep. Een soort gemeenschapshuis. We schrokken bij het zien van de slaapruimtes. Allemaal stapelbedden verdeeld over 3 kleine kamers en een hal. We hebben de mannen en vrouwen gescheiden ingedeeld, waar natuurlijk wel enige reactie op kwam, maar achteraf toch vaak op de lachspieren heeft gewerkt. Al met al hebben we ons hier wel mee gered, een enkeling had zijn matras op de grond neergelegd want de bedden waren kort en gezien de leeftijd en de lengte van deze mannen was bovenin kruipen niet de meest makkelijkste optie om lekker te slapen. Het was voor iedereen behelpen met de ruimte maar we hebben hierdoor wel ontzettend veel lol gehad. Hoe zelfstandig zijn onze mannen? Menigeen had bij thuiskomst, niet zijn eigen kleren in de koffer. 4 douches voor 26 p. was ook niet erg royaal en meestal was het douchewater ook nog koud. Maar ach, alles went en bleef het steeds een verrassing als je ging douchen of het water warm of koud was!

De openingsavond van het festival was midden in de plaats Viana do Castelo. Op een groot podium kwamen van elke groep 2 afgevaardigden te staan en na toespraken van de CIOFF president Mr. Alberto Rego en andere bestuurders werden officieel de CIOFF-vlag, de Portugese vlag en een regionale vlag gehesen. Later werden de vlaggen van alle 6 gastgroepen, Senegal, Kroatië, Polen, Estland, Kosovo en Nederland gehesen, Het festival verder was bijzonder goed georganiseerd. We dansten op een prachtig podium met goede verlichting en het geluid van de muziek was ingesteld door middel van de soundcheck die s’ middags al gedaan was. Er was ontzettend veel belangstelling bij alle optredens.

De CIOFF president, bijzonder aardige man, kon helaas weinig Engels. Zelfs bij het bezoek aan de burgemeester, die ook geen Engels sprak, werd alles vertaald door een tolk.

We hebben in het stadhuis bij de burgemeester geschenken uitgewisseld en een prachtige trofee gekregen van het CIOFF en een paar mooie boeken en cadeaus van andere gastgroepen. Mr. Albert Rego was bij alle festiviteiten aanwezig, hij stond steeds met zijn fotocamera direct naast het podium opnames te maken, hij had er duidelijk plezier in. De optredens overdag vonden plaats in een hal van het plaatselijke ziekenhuis, in een bejaardentehuis en een kleuterschool.
We hadden vooral veel bekijks in de hal van het plaatselijke ziekenhuis. Naderhand werd op deze locaties ook een lunch aangeboden.

Alle avondoptredens begonnen om 22.00 uur en waren we s’ nachts niet voor 01.00 uur thuis. Een latertje steeds, maar er zijn altijd wel mensen die tussendoor of tijdens de busritten even een inhaalslaapje kunnen doen. Het was wel goed geregeld met het busvervoer, meestal zat de groep uit Senegal bij ons in de bus, dit was iedere keer weer een bezienswaardigheid zoals de dames en heren gekleed gingen.

De begeleiding was, waarschijnlijk door de leeftijd van deze jongelui en de taal, een beetje afstandelijk. We moesten alles steeds vragen aan onze begeleiders die dan eerst weer onderling in het Portugees moesten overleggen. Het is opmerkelijk hoe weinig Portugezen Engels spreken. Van onze gastgroep, in totaal 40 p. kon nog geen ¼ Engels. Dat was jammer, want we moesten ook een middag een Nederlandse lunch verzorgen voor onze gastgroep. Er was door een paar leden van onze groep, heerlijke verse tomatensoep gemaakt en er werden wentelteefjes gebakken en er was yoghurt toe. Iedereen zat naast een lid van de gastgroep, door het gebrek aan talenkennis was dit niet aan elke tafel een succes. Onze Hans was jarig en er werd voor hem gezongen, bovendien was voor hem heerlijke taart gebakken, hij werd echt in het zonnetje gezet. Dan is de taal niet belangrijk, Happy Birthday klinkt overal gelijk. Hierna hebben we met de gastgroep samen gedanst wat erg vermoeiend was voor ons. Bij al hun dansen hebben ze de armen omhoog en als je dit niet gewend bent, voel je dit dagen erna nog.

De afsluiting van het festival op zaterdagavond, was grandioos, van onze groep moesten 3 pers. met onze 3 begeleiders een dans instuderen naar eigen fantasie. Ze hadden dit geweldig gedaan door onze Nederlandse vlag aan het eind van de dans onder een schort vandaan te halen en met zijn zessen deze hoog te houden. Zo gaf elke groep een eigen invulling aan deze opdracht.
Ons optreden die avond verliep vlekkeloos en onze klompen kletsten gelijktijdig op het houten podium, we waren allemaal heel blij en namen het daverende applaus trots in ontvangst.
Met het oplaten van ballonnen, veel confetti en het neerhalen van alle vlaggen, werd het festival officieel beëindigd.

De zondagavond was een afscheidsparty gepland dat begon met het eten van sardines en chips met sla, kip en karbonade. Wijn kon men ook voldoende drinken. 2 Portugese dansgroepen gaven nog demonstraties, hun dansen waren prachtig, hier hebben we echt van genoten.
Hierna begon een band meteen met een polonaise en hield de muziek ook niet meer op met spelen, dit zou doorgaan tot in de kleine uurtjes. Er gingen heel wat voetjes van de vloer en door veel festivaldeelnemers werd er uitbundig gedanst.

Zo kwam er een einde aan het festival in Viana do Castelo en konden we de koffers gaan pakken om de volgende dag voldaan terug te vliegen naar Nederland.

Al met al, een geweldig festival en wij “Klompendansers “ uit Nederland hadden zeker SUCCES.

Wij willen het CIOFF, “Heel Hartelijk Danken” en hopen nog vaak een CIOFF reis te mogen maken.

Namens de Twentsche Leu uit Hengelo

Gerry Bandel-Rikken, secr.

Geef een reactie