Historie

Oprichtingsverhaal

Een groep vrienden, allen met een folkloristische achtergrond, waren al een tijd bezig met het idee een nieuwe groep op te richten. Rond de jaarwisseling 2004-2005 kwamen we bij elkaar bij een van onze leden in huis om er over te praten. Op een gegeven moment schoven we alle meubels aan de kant en begonnen gewoon te dansen. We kwamen er al snel achter dat dit echt is wat we wilden. Omdat het dansen steeds professioneler werd en het gezelschap steeds groter, besloten de dansers om als officiële dansvereniging verder te gaan. We hebben ons ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en zijn op zoek gegaan naar en geschikte locatie om met een grote groep te dansen. “De Driekusman, Veleta en Spaanse wals” zijn de populairste dansen. We voeren ze uit in de traditionele klederdracht van ruim een eeuw geleden, dus met knipmuts en al. Als groep treden we regelmatig op bij bejaardentehuizen en verzorgingstehuizen, de mensen vinden het prachtig om ons in die traditionele klederdracht te zien. Naast het uitvoeren van de dansen vertellen we ook het een en ander over vroeger.

Wij “Twentsche Leu” oefenen iedere donderdag vanaf 20.00 uur in het Oelerschooltje aan de Vöckersweg 24 te Hengelo. Na de oefening is het nog even gezellig napraten onder het genot van een drankje.

Het eerste Lustrum

Donderdag 16 december 2010 vierde de Folkloristische Dansgroep “Twentsche Leu” tijdens een gezellige kerstavond hun eerste lustrum. Het ging gepaard met een gezamenlijk etentje en tijdens dit samenzijn werd aan alle leden een prachtige paraplu aangeboden. Tevens werd aan de vereniging een prachtig vaandel overhandigd. Dit was een nog ontbrekend onderdeel van onze groep. “Twentsche Leu”, de naam is afgeleid van het feit dat de leden uit verschillende plaatsen in Twente komen, o.a. uit Almelo, Delden, Goor, Haaksbergen, Hengelo, Holten en Markelo. Het bijna achterliggende jaar was wat betreft optredens het drukst tot nu toe. De groep heeft dit jaar o.a. deelgenomen aan het SIVO festival te Odoorn, festival van de Losserse Boggelrieders en Daansers uit Losser, Eibeltjesmarkt te Nunspeet en deelname aan de langste ontbijttafel met folkloristen uit verschillende landen te Zelhem. Voor 2011 zijn de nodige optredens reeds geboekt. Op zondag 13 maart zullen we onze jaarlijkse Folkloremiddag organiseren en op 6 november de Herfstwandeltocht. Deze vindt altijd op de 1e zondag van november plaats. Tevens betekende het jaar 2010 dat we onze eerste uitwisseling met een buitenlandse groep hadden. In maart was een groep uit Normandië een lang weekend bij onze te gast, en in juni is onze groep afgereisd naar Frankrijk. We kijken met enorm veel plezier terug op de achterliggende 5 jaar.